Publicerad av Åke Bergholm den 02 Aug 2023
Susanna Hultin hortonom och utbildad på SLU i Alnarp var kvällens gäst vid Kivik Rotaryklubbs möte tisdagen den 1 augusti 2023. Hon har en bakgrund som forskare inom växtfysiologi, frilansande trädgårdsjournalist i bland annat Allers trädgård och specialist i SVTs trädgårdsprogram Gröna Rum och Söderläge.
 
Susanna har gett ut flera trädgårdsböcker och har i femton år arbetat med grön samhällsutveckling och cirkulär ekonomi. Sedan hon och familjen flyttade till den tidigare folkskolan i Vitaby kyrkby 2019 har hon arbetspendlat till Malmö, men inte nu längre. Tiden är mogen att förverkliga drömmen om en egen plantskola. Hortikultur i Vitaby!
Sanna berättade om trädgårdens framväxt sedan starten 2019. Om upptäckten att det under en tjock grön gräsmatta döljer sig 40 cm hårt packad makadam i form av en stor parkering, om ett Kejsarträds äventyr, nyttan av och lyckan att ha höns och får. Att gå från en gigantisk kompostlimpa till att på tre år ha en fantastisk odlingsjord med kontinuerligt tillskott av bl a Guldvatten och kyrkogårdens alla löv. Lyckan att ha en egen källa när solen steker och torkan lurar.