Posted on nov 01, 2018
Här finns det tredje resebrevet från ”våra” jeepdoktorer i Kenya. I detta kan du bland annat läsa om såphala vägar, elefantiasis, förstörda ögon, växtgift och förorenat vatten.
 
Tack för stöd från Rotary Kivik för ert generösa stöd till detta behjärtansvärda arbete.
 
Vi har nu avslutat vecka 3 dvs halva vår arbetstid här. Som Per berättat har vi regntid just nu vilket gör vägarna nästan oframkomliga. De flesta av våra kliniker ligger norröver som mest ca en timmes bilväg. För närvarande pågår dock vägbygge och man är tvungen att köra på sidan om huvudvägen ibland en omväg i bushen. Vid regn är denna lerväg såphal och bilar sitter fast på bägge sidor i dikena medan nån lastbil ibland ställt sig på tvären. Det innebär att resvägen ibland blir 3 timmar till kliniken och likaså 3 timmar tillbaka.
 

Regntiden bidrar också till att patienterna har svårt att nå fram och vi har sällan mer än drygt 20 tal vid våra besök.
 
Jag har den gångna veckan sett 3 patienter med sk elefantiasis eller filariasis. Det är en parasit som blockerar lymfan i ljumskregionen vilket leder till enorm bensvullnad. Underbenet kan vara tjockt som en timmerstock, ca tredubbelt större än normalt. Tyvärr kan man inte göra mycket åt detta sena kroniska stadiet annat än ge hygienråd och bota lokala sår som lätt bildas.
 
 
Som ögonläkare har jag också sett tragiska fall, där bla en 10 årig pojke fått en kvist i ögat, vilket perforerat hornhinnan och totalförstört ögat. Detta hände för en månad  sedan. Det man kan erbjuda är att avlägsna ögats inre delar och så småningom ersätta med ett konstgjort plastöga. Det ser åtminstone kosmetiskt rätt snyggt ut.

Vi hade också en man i 40 års ålder med ett utbrett nodulöst hudutslag som följd av trolig exponering av växtgift vid arbete i stora växthus som finns här i nejden. Vi skickade honom för bedömning till dermatolog och behandling pågår.
 
Annars har vi många småbarn med feber och diarre ofta förorsakat av orent dricksvatten.
 
Detta som en hälsning härifrån oss Sture och Per i Kitale.