Publicerad av Åke Bergholm den 17 Nov 2022
Möte med författaren Mikael Bergstrand
 
 
”Samspelet mellan författare och läsare – det kan bli magi!”, det konstaterade Mikael Bergstrand, sedan 2015 fast boende i Rörum, när han på tisdagskvällen den 15 november gästade Kivik Rotaryklubb. Mikael har tidigare arbetat som journalist på Sydsvenskan med uppdrag som bl. a krigskorre på Balkan. Denna kväll berättade Mikael om sin längtan från tidig ålder att bli författare och att genom sitt författarskap slå världen med häpnad.
Mikael debuterade 2004 med Heta hallon – skrönan som blev en kriminalroman som riskerade att uppfattas som en dessertbok - och fick sitt stora genombrott 2011 med Dehlis vackraste händer, den första i triologin om mötet och den framväxande vänskapen mellan Göran, en bitter medelålders man och Yogi, en textilexportör i sina allra bästa och mest underbara år, enligt Yogis egen beskrivning. Mikael kallar genren för Gubb-litt, böcker om Den Svenske Gubben, medelåldersmannens dilemman och lite patetiska framtoning och stagnation, berättelser om att hitta det goda, det positiva och svärtan och sorgen som motvikt. 
”Att skriva lätt är svårt!”, Mikael beskriver sitt arbete som författare som hårt, disciplinerat och energikrävande. Vikten av att vara trogen sin inre berättarröst, att bygga levande karaktärer som driver handlingen framåt, hitta ett spänningsmoment och cliffhangers. Suggestionens kraft, att ge läsaren möjlighet att skapa egna unika bilder och sammanhang är viktig – så även sofistikerade lögner; Mikael konstaterar att han ljuger bra, tränad som han under uppväxten varit av en Mästare - hans mamma. Det är ju inte alla som har en dansk mormor som införde tvättlappen till Sverige…
För några veckor sedan släpptes Sommaren på Österlen, ett uppdrag från MTM, Myndigheten för tillgängliga medel, ett bidrag till allas rätt att läsa på sina villkor. Mikael avslutar kvällen med att avslöja att en uppföljare till trilogin kommer under 2023.