Publicerad av PO Johansson den 13 Jun 2024

Charlotte Johansson tackar Ami Bergö för föredraget.

President Charlotte Johansson Kivik Rotary och Caisa Persson Simrishamn Rotary hälsade alla varmt välkomna till sommarens första gemensamma lunchsammankomst på Lilla Viks Golfklubb. Ami Bergöö, journalist och författare, höll dagens föredrag om ”Karin Larsson-textilkonstnär med en alldeles egen vilja”.
Ami har forskat kring Karin Larssons liv och konstnärskap och skrivit flera böcker. Karin Larsson har gett oss en helt unik och egensinnig textilkonst som var långt före sin tid trots att hon under många år ”bara” betraktades som Carl Larssons hustru samt mamma till deras åtta barn. Karin Larsson var konstnären, formgivaren och stilikonen som gjorde som hon ville och som hundra år efter sin död är populärare än någonsin.
Karin Larsson, född Bergöö, föddes i Örebro 1859 men växte upp i Hallsberg. Karin visade tidigt konstnärliga anlag och hade en otraditionell uppväxt. Istället för att lära sig laga mat och ta hand om ett hushåll fick hon måla och ägna sig åt konsthantverk. Hon började sin utbildning på Slöjdskolan i Stockholm samtidigt som hon läste franska vid Franska skolan.
1877 kom hon in på Konstakademin i Stockholm som var världens första akademiska konstutbildning. Därefter reste hon till Frankrike och i den skandinaviska konstnärskolonin Grez-sur-Loing, strax utanför Paris, träffade hon konstnärskollegan Carl Larsson. De började arbeta tillsammans och blev förälskade i varandra. De reste hem till Sverige och gifte sig men återvände till Frankrike för att arbeta.
Första dottern föddes och sedan flyttade de hem till Sverige. När de kom hem flyttade de till en stuga i Lilla Hyttnäs i Sundborn utanför Falun som makarna förvandlade till den berömda Carl Larssongården. Här utvecklade Karin sina konstnärliga talanger i inredningen av hemmet med nyskapande textilier. Hennes personliga inredningsstil fick dock inte internationellt genomslag förrän den stora Carl Larsson utställningen på Victoria and Albert Museum i London 1997. Karin Larsson avled 1928.