Publicerad av Åke Bergholm den 17 Apr 2024

Kreshnik Vllasaliu, platschef på Ingelsta kalkon AB, var kvällens gäst vid Kivik Rotaryklubbs möte tisdagen den 16 april 2024

Ingelsta Kalkon, Sveriges ledande varumärke när det gäller svenskproducerad kalkon av högsta kvalitet, grundades 1984 och är idag en del av familjeägda Blentagruppen som ägs av Jan Håkansson tillsammans med döttrarna Jessica och Petra. Ledordet är Det goda valet. Från ägg till färdig måltid.”
Kalkonkycklingarna kläcks på Adelsåsens kläckeri i Västergötland. Det tar ca 28 dagar för en kalkonkyckling att kläckas ur sitt ägg och kycklingen väger då ca 60 gram. Så snart kycklingarna kläckts åker de till Skåne och kalkonbönderna. Efter sex veckor flyttas kycklingarna till ett tillväxtstall där de går fritt på en bädd av halm och kutterspån samt har fri tillgång av vatten och foder.
Företagets hantering övervakas av tillsynsmyndighetens, i detta fall Livsmedelsverkets veterinär, som finns på plats varje dag. Ingelsta Kalkon och deras kontrakterade bönder är alla medlemmar i branschorganisationen Svensk Fågel. De förbinder sig därmed att utöver svensk djurskyddslagstiftning följa ett utarbetat djuromsorgsprogram.