Posted on okt 14, 2018
”Våra” jeepläkare Per Wessén och Sture Nyholm har nu börjat sitt arbete för Rotary Doctors i Kenya. Här kan du läsa en första berättelse från deras viktiga arbete på jeeplinjerna ut från Kitale.
De pengar vi fick in genom utlottningen av John Stockwells konstverk bekostar nu två läkare i Kenya. Per Wessén från Gävle-City Rotaryklubb och Sture Nyholm från Jakobstad i Finland. Pengarna räcker också till att bekosta mediciner och andra förnödenheter i Kitale.

Kitale ligger i västra Kenya, på ca 1.900 meters höjd, nära gränsen mot Uganda. Här berättar Per Wessén om deras arbete:

Vi bor gemensamt i ett relativt välutrustat hus i utkanten av Kitale, som är stad med ett invånarantal på över 100.000 invånare  Härifrån utgår två jeeplines: Kwanza resp Endebess jeepline, som vi således sedan tisdag bemannar. Varje jeepline besöker under en vecka 5 olika sk clinics. Dessa är belägna  upp till 48 km från Kitale

Jag kan meddela att vägarna är minst sagt utmanande och skulle inte godkännas som sådana i Sverige. Här krävs verkligen väl fungerande jeepar och restiden kan vara upp till 3 timmar för att nå "kliniken". I jeepen medföljer en labbtekniker (som kan kontrollera malaria, HIV, Hb och urinsticka) och en ”pharmacist” som delar ut av oss ordinerade läkemedel för en vecka. Vi har läkemedel med oss som täcker det mest basala och det är t.ex. mot mask, malaria, hudinfektioner, tre olika antibiotika och Alvedon som smärtstillande.

Trots de begränsade resurser så  kan vi ändå göra ett viktigt och tillfredställande arbete. Man måste komma ihåg att de patienter vi ser skulle utan våra insatser ej komma i åtnjutande av medicinsk behandling!!

Jag medsänder några bilder:

Bilden ovan visar en liten 4 årig pojke som fått en brännskada efter att fått kokhett vatten över sig. Tyvärr ett vanligt problem. Vi gör rent såret och ger pojken antibiotika. Han kommer att följas upp av oss kommande vecka.

Bilderna nedan visar hur en Clinic kan se ut. Kyrkan görs om till en sjukstuga. Med hjälp av  enkla skynken åstadkommes små avskilda rum för läkare, labbtekniker och mödra-/barnavård! Värmen är det inget fel på under plåttaket!

Hälsningar från Kitale
Per Wessén